A nyári nagy melegben, a legszárazabb időszakokban kiemelkedően fontos, hogy ismerjünk pár praktikát, ami segít abban, hogy csodálatraméltó szép zöld legyen a kertünk és elkerüljük a növények károsodását vagy kiszáradását. A rendszeres locsolás alapfeltétel, ám nem mindegy a nap mely szakában, hogyan és mennyi vizet kapnak. 

A teraszon, balkonon, ládában nevelt virágaink, a kerti zöldségek, gyümölcsök, fák, bokrok és a gyep eltérő vízigényűek lehetnek. Tudtad, hogy a túlöntözés ugyanolyan káros lehet, mint ha nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet? Hogyan biztosítsuk a megfelelő vízellátást növényeinknek, hogy az valóban a fejlődésüket szolgálja?1. Vedd figyelembe az egyes növények vízigényét!

Vannak kifejezetten szárazságtűrő növények, mint pl. a sziklakerti növények, pozsgás növények, amik nem igénylik a rendszeres öntözést. A nagy vízigényű növények már a legkisebb vízhiányt is megérzik és egyből lelankadnak leveleik vagy elkezdenek kiszáradni. A frissen elültetett növényekre, palántákra nagyon kell figyelnünk. Ebben a száraz időszakban még közepes vízigényű növényeknél is elengedhetetlen a rendszeres locsolás.


A kerti talajba ültetett növények jóval tovább bírják a szárazságot, mint a cserepes vagy dézsás növények. Ennek az az oka, hogy a kerti növények a talaj alsóbb, nedvességtartó rétegeit is elérhetik gyökereikkel, így valamennyivel tovább bírják a két öntözés közötti időszakot. A dézsás növények tűző napon sokkal hamarabb átmelegszenek, hamar kiszáradhatnak.

Mindenképpen növényeink vízigényét és elhelyezkedését figyelembe véve biztosítsuk nekik a megfelelő vízellátást. Szárazabb időszakban nem elég a felszínes öntözés, győződjünk meg róla, hogy a talajt megfelelően átitattuk vízzel, de mégsem öntöztük túl. 2. Kerüljük el a túlöntözést! 

Ha egy – egy öntözés kimarad, semmiképpen se kompenzáljuk azzal, hogy hirtelen nagy mennyiségű vizet zúdítunk rájuk. A gyakoribb, egyszerre kevesebb mennyiségű öntözés sokkal hatásosabb. A dézsában tartott növényeknél jóval nagyobb a túlöntözés veszélye, mert nem tudják elvezetni a vizet a talaj mélyebb rétegeibe.

A túlöntözött növények hasonlóak lehetnek a vízhiányos növényekhez, szemmel láthatóan hervadtak, energiátlanok lesznek és nem értjük majd mi van velük, hiszen mi öntözzük őket. Ha ez a túlöntözés rendszeres, akkor sajnos visszafordíthatatlanul károsul a növény és elpusztul. 

A túlöntözés nem csak a növényeknek okoz kárt, hanem a pénztárcánknak sem tesz jót, mert a sok-sok feleslegesen kilocsolt víz kárbavész. 

3. Különösen fontos a locsolás időpontja

Ha ez kora reggel történik, amikor még nem süt erősen a nap, nem túl meleg még a levegő, sem a talaj, a lehető legnagyobb hatékonysággal fog felszívódni a kilocsolt víz.


Szabályozható szórófej, többféle szórásminta

Erős napsütésben a víz jó része elpárolog anélkül hogy felszívódhatott volna, illetve a levelekre, virágokra locsolt víz égési sérüléseket is okozhat és károsítja a növény szerkezetét.

A másik ajánlott időpont az esti öntözés, amikor már szintén nem erős a napsugárzás, de vigyázzunk arra, hogy ne keletkezzenek pocsolyák az öntözés során, mert az a rovarok szaporodásának is kedvez és a növényt rothadásához vezethet. 

Mielőtt bármilyen növényt ültetünk, érdemes átgondolni, hogy az öntözését tudjuk -e majd biztosítani, különösen a nagy vízigényű fajoknál kell erre odafigyelni. Ha például nagy vízigényű fajokat szeretnénk telepíteni kertünkbe, viszont sokszor napokig nem tartózkodunk otthan, mindenképpen érdemes megbízni valakit addig a kert öntözésével. Új növények telepítése előtt  érdemes a növények vízigényéről érdeklődni. 

Nagy forróság esetén elengedhetetlen a mindennapi öntözés, mert olyankor a talaj mélyebb rétegei is kiszáradhatnak már, főleg ha ez az időszak olyan tartós mint ezen a nyáron is. 

4. Gazdaságos öntözőrendszer kialakítása

Ha nem csak egy apró konyhakerttel rendelkezünk, akkor megterhelő lehet locsolókannával hordozni a vizet. A kerti slaggal való locsolás pedig könnyen túlöntözéshez vezethet a szabályozatlan, erős vízsugár miatt. 

Jelenleg már nagyon kedvező áron lehet öntözőrendszert kialakítani, amihez igazából egy öntözőcsőre, állítható szórófejre/szórópisztolyra vagy a talajba leszúrható, mobilis, nagy hatótávolságú, szabályozható öntözőberendezésre van szükség. 


21 fúvókás oszcilláló spinkler, szórásterülete 150 m2


5. A talaj nedvességtartalmának fenntartása

Akiknek nincs minden reggel idejük az öntözésre, sokat javíthat a talaj nedvességtartalmának fenntartásában a geotextil vagy a mulcs alkalmazása, mert egyik sem engedi, hogy túl gyorsan kiszáradjon a talaj. 

Ami még hatásos lehet, az a növények gyökere körül kialakított tölcsér, mert segíti, hogy a víz a gyökérnyakhoz jusson. Fontos hogy elsősorban ne a növények leveleire és virágaira engedjük a vizet, mert a növény gyökere, a növény töve az, ami a legnagyobb mennyiségű vizet fel tudja szívni, ami aztán eljut a növény minden részéhez.

A virágok a túl sok víz hatására bebarnulhatnak és elvesztik szépségüket, a levelek pedig megéghetnek, ha megáll rajtuk a víz az erős napsütésben.

Növényeink hálásak lesznek, ha oda tudunk figyelni a rendszerességre, figyelembe vesszük az egyes fajok vízigényét és kerüljük a tűző napsütésben való locsolást.