Az ősz még kedvez a kerti munkáknak, pláne, ha sokáig kitart a szép, napsütéses, enyhe idő. Ilyenkor is még számos teendőnk akad kertünkben– ha jövőre is szépen zöldellő látványt szeretnénk magunk körül. És ugyan a jövő évi termést, fáink és cserjéink egészségét ezzel még nem tudjuk megalapozni, de nincs késő most még például teraszunk újraburkolásához, vagy egy praktikus kerti út kialakításához sem, ahogy fáink illetve kerti kutunk épségét is most érdemes felmérni. Nézzük, mit tehetünk ősszel a kertben, hogy megkönnyítsük majd a jövő évi tavaszi munkálatokat!  

Fűnyírás, öntözés, gyeptrágya vagy gyommentesítés? A szeptemberi idő – különösen, ha ilyen kellemes, meleg és napos, mint az idei – még bőven kedvez az őszi kerti munkálatoknak. Sőt, sok olyan teendőnk is akadhat, melyekkel már a jövő évre, vagy a későbbi időkre készülhetünk elő. Lehet ez például egy szép, új teraszburkolás, egy kerti út, ösvény kialakítása, esetleg egy új kerti kút telepítése. 

Olyan dolgok, amikre nyáron, a nagy meleg és a nyaralások ideje alatt nem jutott idő, pénz, vagy energia – ezeket most még bőven tudjuk pótolni!

Nézzük, milyen teendőink lehetnek kertünkben a kora őszi időszakban?


1. A gyepünkkel bizony még ilyenkor is foglalkoznunk kell!

Mivel a szeptemberi időjárás még inkább nyárias, öntöznünk még most is kell, érdemes. Ugyan az éjjeli lehűlésekkel már megmutatkoznak az ősz jelei is, a pázsit növekedése például már szeptemberben lassuló tendenciát mutat, így tudjuk csökkenthetjük a fűnyírások számát. 

A gyakori nyári öntözés és bőséges csapadék kimosta a tápanyagok egy részét a földből, ezért egy utolsó kondicionáló gyeptárgyát még kijuttathatunk mostanában a pázsitra. 


2. Egynyári növényeink ideje lejárt – ültessünk a helyükre szép őszi dísznövényeket!

Egynyári növényeinket, ahogy a balkonon nevelt virágainkat is átmenthetjük jövőre, ha most gondoskodunk az utánpótlásukról:

Szeptember közepére ugyanis az egynyári virágaink, növényeink ideje lejár. Ám ha szívesen átteltetnénk közülük néhányat, akkor még most szeptemberben érdemes levágni róluk kb. 10-15 cm-es dugványokat, majd ezeket meggyökereztetve átteleltetni.  

Egynyári kedvenceink helyére érdemes már e hónap végén gondoskodnunk az ősszel virágzó, díszítő fajok kiültetéséről. Gyönyörűek például a krizantémok, a díszkáposzták, vagy a színpompás árvácskák is, üdítő őszi színpompába öltöztetik a teraszt és az udvart vagy a bejáratot.


3. Jót tesz egy alapos gyommentesítés, hogy megkönnyítsük a jövő évi munkát

Érdemes még az ősszel egy utolsó, alapos gyommentesítést is beiktatatni – ezzel a jövő tavaszi kerti munkánkat könnyítjük meg. Ha kézzel vagy kapával, esetleg egy erre alkalmas gyomkiszedő eszközzel sikerült szépen kiirtanunk a gyomokat, akkor akár egy geotextíliát is letehetünk majd - például egy kavicsos rész alá - megelőzve az újabb nemkívánatos növénykék kibújását.


4. Ha vannak gyümölcsfáink…

Akár díszfák, akár gyümölcsfák vagy bogyós cserjék: ők az éjszakai lehűlések hatására ilyenkor már elkezdenek felkészülni a téli pihenésükre. Ebben mi is tudjuk segíteni őket, hogy ilyenkor már ne a fejlődéssel, növekedéssel kelljen törődniük. Most már nem célszerű adnunk nekik tápanyag-utánpótlást, és az öntözésüket is érdemes mérsékelnünk.

Ha pedig őszi gyümölcsöket termesztünk – szilva, alma szőlő, esetleg a finom, zamatos körte – akkor a szüretnek is most van itt az ideje, illetve minden ősszel érő termés betakarításának is. 

A gyümölcsszedés közben közelebbi kapcsolatba kerülve fáinkkal, megvizsgálhatjuk azok állapotát, egészségét is, s ezt érdemes is megtennünk. Egy kíméletes, jól irányzott, szakszerű metszéssel a nyári viharkárokat, ágtöréseket most kiigazíthatjuk, illetve észrevehetjük a kártevőket is az ágakon: a fiatalabb fák kérgein megjelenhetnek például a pajzstetvek, melyek ellen most még hatékonyan védekezhetünk. 


5. Teraszunk is új burkolatot kaphat, de egy kellemes kerti út kialakítására, ágyásszegélyek lerakására is remek lehetőség kínálkozik még ilyenkor!

A teraszburkolás talán az egyik legnagyobb körültekintést igénylő burkolási folyamat, melynek sikere nagyban függ a technológiák pontos ismeretétől és szakszerű betartásától. 

Teraszunkat, erkélyünket rengeteg külső, mechanikai hatás éri az évek során. Míg nyáron az extrém UV-sugárzásnak van kitéve a burkolat, addig a tavaszi-őszi átmeneti időben a gyakori és erőteljes esőzések, viharok, míg télen a hó és fagykárok ellen kell megvédenünk a felületet. 

Erre szerencsére már számos remek termék kínálkozik: a fagyálló, kültéri burkolólapok alkalmazása azonban önmagában nem elég, hiszen a lapok alá bejutó csapadékvíz megfagy, és képes felfeszíteni a még a legjobb minőségű, legdrágább fagyálló burkolólapot is. 

Ezért fontos gondoskodnunk a megfelelő lejtési szögről és a speciális segédanyagokról, mint a flexibilis, esetleg folyékony ágyas kültéri burkolatragasztó, és a folyékony vízszigetelés, és persze, a száradási idők betartása is elengedhetetlen a tartósság érdekében.

És ha már a terasz, vagy a kültéri lépcső szép új burkolatot kapott, rendezhetjük a kerti ágyásainkat is!

Az igényes térelválasztás ugyanis elengedhetetlen egy szépen berendezett kertben – ettől ugyanis még a legszebb növényeink is jobban érvényesülne, ha rendezettebben vannak elhelyezve. Bizonyára többször láttuk már a szép gyep és a csodás díszkert közötti szép, hibátlan átmenetet. 

Ezt a láthatatlan, mégis tökéletesen működő elválasztást mi is könnyen megvalósíthatjuk egy praktikus gyepszegély segítségével.

A gyepszegély „rajzolja meg” a gyep és a virágágyások közötti határt, mely lehet egy tökéletesen egyenes, párhuzamos vonal, de akár egy szépen ívelt megoldás is. Kerti gyepszegélyt többféle stílusban, időtálló műanyagból, akár láthatatlan változatban is beszerezhetünk. 


6. Kerti kutunk állapotát is érdemes felülvizsgálnunk, és akár már most beszerezhetjük az új kutat is, hogy már erre se legyen gondunk a tavasszal!

Akár rendelkezünk öntözőrendszerrel, akár nem: egy kerti kút mindenképpen jól jön, sőt akár még kertünk ékessége is lehet! Legyen az akár régebbi, vintázs hangulatú, romantikus, vagy modernebb stílusú – ma már a kerti kutak számos egyedi választékával találhatjuk magunkat szembe.

A hasznos, időtálló és mutatós termékek egyedi és sokoldalú kialakítása, modern, minőségi anyagmegoldásain túl még rozsdamentes csapteleppel, hidraulikus csatlakozással, tömlőcsatlakozással és slagtartóval is el vannak látva.  

Igazából csak meg kell találnunk a hangulatunkhoz, illetve kertünk stílusához illőt.


7. Ilyenkor remek akciókat foghatunk a kerti bútorok, kültéri ülőgarnitúrák között is!

Ha van egy kis megspórolt pénzünk a nyaralás után, esetleg már régóta érik egy szép új kerti bútor, kerti ülőgarnitúra vagy balkon szett – és olyan szerencsések vagyunk, hogy még tárolóval is rendelkezünk ahová biztonsággal el tudjuk szállásolni a télire – akkor ilyenkor érdemes beszerezni őket, mert így a szezon végére egészen jó kis akciókat is kifoghatunk. 

Az időjárásálló, porszórt, cink bevonattal ellátott acél lábakkal rendelkező műrattan (polietilén műanyagfonatból készült) többrészes kültéri garnitúrák több évre jó választásnak bizonyulnak. Modernek, természetes hatásúak, kellemesek, és többféle méret, kialakítás érhető el belőlük. 

Az asztal lapját edzett, biztonsági üveg borítja, így ez is tartóssá, időtállóvá teszi bútorunkat.