„Csak az a szép zöld gyep…” az hiányzik sokunk életéből és ha egyszer elhatároztuk magunkat a füvesítésre, akkor jó ha a kivitelezést megelőzően egy-két fontosabb tippet megfogadunk a garantált siker érdekében. 

A füvesítés menete komoly előkészületet kíván és az előzetes várakozással ellentétben elég sok munkát és gondoskodást igénylő feladat, hogy aztán a csodazöld kertben egész évben csodálhassuk a végeredményt.


Első lépések: 

Legelső lépésben, ha a kertépítés elején járunk és még nincsenek kialakult közlekedők, akkor ezeknek a pontos helyét jelöljük ki és határozzuk meg.  Ha egyéb kerti objektumokat (filagória, pergola, garázs, műhely), vagy virágágyásokat tervezünk ezeket is érdemes meghatározni mielőtt belevágunk a füvesítés projektbe. A gyep zölden tartásában nagy segítséget jelentenek az öntözőrendszerek, kerti kutak, vízbázisok, így ezeknek az elsődleges megtervezése is fontos feladat!

A szélsőséges időjárás nem kedvez a fű növekedésének. Sem a fagyban, sem pedig hőségben nem lehet elvetni a fűmagokat, vagyis a legalkalmasabb időszak erre a feladatra a tavasz és az ősz. A tavaszi vetésnél mindenképpen várjuk ki, míg elmúlnak a fagyos éjszakák, hiszen ilyen időben nem tudnak csírázni a magok. Az őszi vetésnél pedig vigyázzunk, mert a lehulló falevek meggátolhatják a növekedésben az éppen csak kibújó fűszálakat. Mindkét esetben sok nedvességre van szüksége van a magoncoknak.


Talajrendezés: 

De a vetést megelőzően is akadnak feladatok, mert a füvesítés menete a talajrendezéssel kezdődik igazán! A fű ugyanis csak jól előkészített, gyommentes, megfelelő, tápanyagokban gazdag talajban fejlődik szépen, sokan azt gondolják, hogy a gyep nem igényel túlzott gondoskodást, pedig nem kevésbé igénytelen, mint minden más növény. A tereprendezés folyamán érdemes felásnunk a földet 10-15 cm mélyen, hogy így a talaj jobban elvezesse és megtartsa a nedvességet és a tápanyagokat. Miután felástuk gereblyével el kell rendezni a talajt és hengerelni is érdemes.


Gyomirtás/ talajjavítás

A tereprendezés fontos része a talajjavító tápanyagozás, így könnyebben tudnak majd növekedni a fejlődő fűszálak. A talajjavítás másik szerepe, a könnyebb gondozhatóság, hogy később időt takarítsunk meg pl.: a gyomlálás közben. A talajrendezés után, így a gyomirtás lesz a fő feladatunk. A gyomirtók általában 10-14 nap alatt fejtik ki hatásukat, vagyis erre a folyamatra is rá kell szánni az időt. A gyep fejlődéséhez is termőtalajra van szükség. A füvesítés menete a következő lépésben a termőtalaj beszerzése. A termőtalaj kívánt vastagsága körülbelül 10-15 cm. Fontos tudni, hogy a hozatott termőföldben is lehetnek gyommagvak, ezért a szétterítés után érdemes pihentetni a földet és kivárni, hogy kihajt-e valamilyen gyomnövény, majd szükség esetén kiírtani. A gyomirtás után pedig jöhet a talaj magas foszfor és nitrogétartalmú műtrágyázása. 


Magvetés: 

Ha elvégeztük a tereprendezést, elérkeztünk a magvetéshez. Fűfajtától függően változik, de az átlagos magmennyiség négyzetméterenként 30-50 gramm.

A magvetés során figyeljünk rá, hogy a magokat a talaj felső rétegébe maximum egy centi mélyen keverjük be, mert a magoknak fényre is szükségük van a csírázás megindulásához. Vetés után újabb hengerelésnek kell következnie, hogy a magokhoz odatapadjon a föld, s így könnyen kicsírázhassanak. A másik legfontosabb teendőnk a vetés nedvesen tartása, ami akár naponta többszöri locsolást is jelenthet. Ez elengedhetetlen része a füvesítés menetének, hogy megfelelően fejlődjenek a magoncok. A kifejlődött gyepet már kevesebbet és lehetőleg reggelente öntözzük meg, mert a már kicsírázott fű jobban megtartja a talaj nedvességét, valamint a túlzott öntözéstől a hasznos tápanyagok a termőtalaj alsóbb rétegeibe záródnak és a növény nem jut elegendő oxigénhez sem. Az első fűnyírást megelőzően várjunk, amíg elérik a 8-10 cm-es magasságot, majd iktassunk be egy egynapos öntözési szünetet és ezek után nyírjuk le először. A fűnyírás során ügyeljünk arra, hogy a fűszálak maximum felét vágjuk csak le, hogy a növény megfelelő gyökérzetet növesszen és ennek köszönhetően ne száradjon ki túl hamar. A fűnyírásban és a gyep karbantartásában nagy hasznát vehetjük a kerti szegélyeknek, érdemes ilyet használnunk a telepítés során. Hiszen ez biztosítja a tökéletes és átmenetet a füvesített rész illetve a virágágyás között. Kertünk rendezett, szép és harmonikus lesz.


Innentől már csak ápolnunk és élveznünk kell a szép zöld gyepszőnyeget!