Kerttulajdonosként ki ne álmodna gyönyörű, egészséges, frissen zöldellő, dús pázsitról? Ez persze egyáltalán nem elérhetetlen, csak meg kell dolgoznunk érte. Hogy mit kell tennünk, hogyan, és legfőképpen milyen eszközökkel – mutatjuk…


Megfelelően előkészített, laza talaj, jó fajta, a mi kertünk fekvéséhez, fényviszonyaihoz és igénybevettségéhez illő fűmag, tárgya és persze víz, víz, víz. Ha nincs elegendő csapadék, akkor bizony locsolnunk kell. De mivel és hogyan? Nézzük most töviden, pontokba szedve a főbb teendőket és lehetőségeket!


  1. A talaj megfelelő előkészítése


Az első és legfontosabb a megfelelő előkészítés – vagyis a történet nem a vetéssel kezdődik, hanem ezt meg kell előzze egy komolyabb talaj előkészítés. Ássuk fel, gyomláljuk ki a területet, szedjük fel a nagyobb köveket, gyökereket is. Gereblyézzük át többször is a földet, mert ezzel a nagyobb rögöket is megszüntethetjük, és sokat lazíthatunk a talajon. Márpedig a szép gyephez kellően laza, morzsalékos és jó vízáteresztő talajra van szükség. Ha agyagos talajjal rendelkezünk, akkor érdemes egy földcserével, vagy a talaj bekeverésével kezdeni, pl. humuszt vagy humoszos termőföldet vagy egy kevés komposztot kevernünk legalább a felső sávra. Ahhoz, hogy gyepünk optimálisan fejlődjön, egy 10-15 cm termőrétegre lesz szükség, mely raktározza a vizet, a tápanyagokat. Az előzetesen megmunkált, kellően laza földben jobban tárolódik a nedvesség és a tápanyagok, és a pangó víz kialakulása is elkerülhető.


  1. Az időzítés

Mivel a fűmagok akkor fejlődnek a legjobban, ha éjjel már nincsenek fagyok, a nappali hőmérséklet pedig eléri a 14-15 Celsius fokot. Éppen ezért a két nagy füvesítési időszak a tavasz és az ősz. Mostanában egyre többen választják az utóbbit, mert ősszel bőségesebb a csapadék, a talaj kevésbé szárad ki, így a fűmagokból is sokkal több ki szokott kelni. Ám ha a tavaszi füvesítés mellett döntöttük, vagy így jött ki a lépés, akkor se csüggedjünk, hiszen ha nincs elég csapadék, plusz locsolás beiktatásával ugyanolyan jó eredményt érhetünk el, és a késő tavaszi-kora nyári idényre már élvezhetjük a zsenge, frissen zöldellő pázsitunkat.




  1. Fűmagválasztás és tárgya - az igényekhez és lehetőségekhez mérten

Szerencsére ma már bármelyik nagyobb áruházlánc kertészeti osztályán vagy az interneten is böngészve is rálelhetünk a számunkra ideális fűmagra, mely lehet szárazságtűrő, taposás-tűrő, árnyékos helyet is elviselő, vagy akár ezek különböző kombinációi is fellelhetők ma már. Ami pedig a magok mennyiségét illeti, úgy érdemes kalkulálnunk, hogy 1 kg fűmag körülbelül egy 30 négyzetméternyi területre lesz elegendő. Miután kiszórtuk a magokat, kicsit döngöljük bele a talajba a gereblye hátuljával, hogy ne hordja szét őket a szél, vagy a madarak ne csipegessék fel.


Mielőtt azonban a magágyat véglegesen elsimítanánk, érdemes egy úgynevezett „starter” műtrágyát is kijuttatni a fűmaggal beszórt területre, mely felgyorsítja a magok csírázását, a gyökérfejlődést, és 8-10 héten át biztosítja a magoncok számára tápanyagot is.


  1. Rendszeres öntözés

A fűmagok elvetését követően azonnal locsoljuk be jó alaposan a területet, azonban fontos hogy a vízsugár ne legyen túl erős, mert akkor kimossuk vele a magokat a földből. Ezt követően, ha kevés a csapadék illetve már melegebb az idő, akkor naponta meg kell locsolnunk a füvesedő területet, amíg a kis magok ki nem kelnek. Öntözéskor arra ügyeljünk, hogy a vízsugár ne legyen túl erős, illetve mindenhová egyenletesen jusson a talajra. Majd később, a csírázás után már lehet ritkítani az öntözést, nehogy penészes legyen a gyep az állandóan nedves fűszálak miatt.




Ilyenkor már látható, hogy mennyire lett esetleg hézagos a füvünk, ha nem keltek ki egyformán a magok, akkor még mindig utánvethetünk, kézzel kiszórva a pótlást a hézagos területekre. Hasonlóan érdemes eljárnunk, ha régi gyepet szeretnénk felújítani, fiatalítani. Ilyenkor előtte egy gyepszellőztető géppel vagy gereblyével érdemes átmenni a füves területen, és persze a gyomokat is érdemes előtte kiszedegetni.




  1. Hogyan öntözzünk, milyen hibákat érdemes elkerülnünk, ha saját magunknak telepítjük az öntözőrendszert?

Természetesen kihívhatunk profi öntözőrendszer telepítőt is, ha nem szeretnénk ezzel bajlódni házilag, és a slagot, locsolópisztolyt sem érünk rá órákig tartani a kezünkben.

Azonban ha erre nincs keretünk, házilag is telepíthetünk – pláne egy kisebb kertbe – jóval költséghatékonyabban öntözőrendszert. Egy saját magunk által telepített öntözőrendszer vállalásával a teljes költség nagyjából 40%-át megspórolhatjuk. Persze, a jó öntözőrendszer alapja az alapos tervezés. Sok összetevőt kell itt figyelembe venni, hogy a rendszer gazdaságosan mégis hatékonyan üzemeljen. Ez is egy összerakós játék, melyet kellő körültekintéssel, és egy jó tervvel a kezünkben akár mi magunk is meg tudunk valósítani. A jó terv alapja kertünk méretének és igényeinek felmérése, de tudnunk, ismernünk kell a pontos víznyomást és a víz paramétereit, a szükséges szerszámokat és eszközöket.


Érdemes tisztában lennünk a lehetséges hibákkal is: mint pl. a különböző működési elvű szórófejek egy zónán belüli alkalmazása, hiszen ezzel könnyen előfordulhat alul – vagy túlöntözés, vagy akár mindkettő egyszerre. De hiba lehet a nem megfelelő szórófej kiosztás is, aminek az lehet az eredménye, hogy nincs vízátfedés a szórófejek között, így az egyenetlen öntözés hátrányai azonnal jelentkezni fognak a nyári gyepen. De gond lehet a szórófejek és a szelepdobozok eltérő szintre való telepítése (ezeknek ugyanis egy szinten kell lenniük: ha túl mélyen van, akkor kedvezőtlenül befolyásolhatja a szórófej teljesítményét, illetve lassan befedi a föld, míg ha feljebb van, akkor könnyebben megbotlunk majd benne, illetve a fűnyíró is bekaphatja.).

Ugyanígy nem jó, ha takarjuk az esőérzékelőt, pl. növényekkel – hiszen így majd akkor sem áll le az öntözés, ha esik az eső. Túltervezni sem jó az öntözőrendszert, nem csak azért, mert jóval drágább lesz így, de a rendelkezésre álló nyomást nem használjuk, ha pedig alultervezzük a rendszert, akkor az öntözés nem lesz kielégítő.


Milyen öntözők, locsoló berendezések közül választhatunk, ha házilag szeretnénk telepíteni a rendszert?

Fontos, hogy kertünk sajátosságaival és igényeivel összhangban legyenek kiválasztva az öntöző típusok.

Érdemes megismernünk a leggyakoribbakat, és melyik mikor jó, és mik a jellemzői.

Kisebb kertekbe azonban nálunk is találsz öntözőrendszereket, átlagosan 3 bar nyomással. Ezek közül a fémlemez talpú öntözőrendszer például egy könnyen szabályozható, megbízható társ a kertben: egyenletes intenzitással locsol, és rövid idő alatt biztosítja növényeink megfelelő vízellátását. Előnye hogy könnyen szabályozható, meghízható, tartós. A nálunk kapható modell például 3 bar nyomásra képes, 1000 liter/óra a felhasználása. A vízsugarak átmérője állítható, 14,5 m-ig.


A fémrúddal rögzített öntözőrendszer szintén egyenletes intenzitással locsol, és ugyanúgy rövid időn belül biztosíthatja növényeink vízellátását, és ugyanaz jellemző rá, mint az előbbire: 3 bar nyomás, 1000 l/óra, és itt is 14,5 m-ig állítható vízsugarakat kapunk.

Ha még egyenletesebb öntözést szeretnénk, akkor választhatunk kifinomult technikájú forgó és állítható fejes öntözőrendszert is, melynek nyomása és vízfelhasználása megegyezik az előzőekkel, azonban a fej forog is, és 5-12 méterig állíthatjuk be a vízpermetet.


Kompakt oszcilláló fém sprinkler, 16 fúvóka


Ha nagyobb területet szeretnénk öntözni, mondjuk egy 150 négyzetméteres füves területet, akkor rendelhetünk 21 fúvókás oszcilláló kerti locsoló berendezést is, mely modern dizájnnal rendelkezik és tartósan ellenáll az időjárás viszontagságainak, szilárd aljzatának köszönhetően bárhová felszerelhető a kertben, anélkül, hogy a földbe kellene süllyeszteni. Az állítható oszcilláló spinkler egy univerzális véggel fel van szerelve, mely könnyen illeszkedik a leggyakoribb csatlakozó típusokhoz is.



Kínálatunkban ezen kívül természetesen találtok locsolótömlőre szerelhető több féle locsolópisztolyt, nagy szórófejes, dekoratív kerti zuhanyt, akár mobil változatban is, melynek hűsítő funkciója mellett a víz porlasztására, így párásításra, de locsolásra is egyaránt használható – így összekötve a kellemest a hasznossal!