Melegszik az idő, erősebben és hosszabban tűznek a napsugarak, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, ismét szemtanúi lehetünk a természet újjászületésének. A hosszú hűvös hónapok után már nagyon vágyunk rá, hogy sokkal több időt tölthessünk a természetben, mindenki vágyik a napsütésre.

Egy csodás terasz vagy erkély kialakítása, egy olyan hely, ahol otthonos környezetben tölthetjük szabadidőnket izgalmas feladat. 

A terasz pihenésre  csábít, az a hely ahol teljesen elengedheted magad, miközben napfénnyel töltekezel, önfeledt közös családi időtöltésre vagy egy kis egyedüllétre vágysz.

Főbb hozzávalók: kényelmes bútorok, hangulatos kiegészítők és virágzó növények. 

Minden lakberendező hangsúlyozza, hogy az elsődleges szempont a kerti bútorok kiválasztásánál mindig a kényelem legyen, mivel elsősorban a kikapcsolódásunkat szolgálják majd.

Az utóbbi időben megfigyelhettük a rattan hatású és a porszórt aluminium vázas kerti bútorok térhódítását, amihez nagymértékben hozzájárult, hogy a természetes anyagokhoz képest (valódi rattan, teakfa) jóval kevesebb odafigyelést igényelnek, nem igényelnek extra ápolást, könnyen tisztíthatóak és az anyaguk jellegéből adódóan tartósabbak is.


A tervezők gondoskodtak róla, hogy a rattan hatású kanapék, sarokgarnitúrák, antik hatású romantikus aluminium vázas kerti bútor szettek esztétikusak és kényelmesek is legyenek, vagyis tökéletesen alkalmasak egy meghitt kis nyaralóoázis kialakítására. 

A természetesség jegyében a földszínek nagyon jellemzőek a rattan hatású bútoroknál: fehér, bézs, antracitszürke, barna, fekete.


A kerti bútorainkat ergonomikus kialakításuk mellett ülőpárnáik, háttámláik, a rajtuk elhelyezett matracok teszik igazán kényelmessé. Bár a textíliák finom tapintásúak, megjelenésük elegáns mégis meglepően jól alkalmazkodnak az időjárási körülményekhez, nem fakulnak ki a sok napsütés hatására és egy váratlan zápor után is gyorsan száradnak. 

A kerti bútor gyártók követve a legújabb trendeket egyre szebb és igényesebb kialakítású bútorokat kezdtek el gyártani, amik igényességükben és formavilágukban már nem különülnek el beltéren elhelyezett társaiktól. A lakás berendezési stílusát érdemes a teraszon/balkonon is követni, mert így fog harmonizálni a beltérrel és azt az érzést kelti majd bennünk, hogy a lakótér része, kiterjesztése. 

Például egy rusztikusabb kialakítású beltérhez romantikus hangulatú aluminiumvázas kerti garnitúrát kényelmes, esetleg színes ülőpárnákkal ellátva vagy egy kellemes vonalvezetésű rattan hatású szettet is választhatunk. Egy modern, minimál stílusú beltérhez pedig nagyon jól fog illeni egy szintén minimál stílusjegyeket mutató rattan hatású szögletes vonalvezetésű kerti sarokülő vagy étkező szett.


Egyre keresettebbek az olyan különleges bútorok, mint a függőszékek, napágyak, pihenőkanapék. Az eddig többnyire az exklusiv wellness szállodákra jellemző bútorok igazán varázslatossá tudják tenni a teraszunkat, igazi luxus élményt nyújtanak nem csak a formaviláguk miatt, hanem rendkívüli kényelmük miatt is.


Bár teraszunkon, balkonunkon a hely korlátozottsága miatt nem a növényeké a főszerep, ha kiválasztottuk a tökéletes kerti ülőbútorainkat, a kávézóasztalunkat vagy családi ebédek, ünnepi alkalmakhoz megfelelő méretű kerti asztalunkat, akkor mindenképpen vegyük körül magunkat élő virágokkal, növényekkel, színekkel.


Elhelyezésükre számos lehetőség kínálkozik, különbözú stílusú balkonládák, falra akasztható virágtartók, kaspók, modernebb stílusnál a gabion virágtartók is sokat hozzáadnak a hangulathoz, főleg ha színes kövekkel töltjük fel őket. 

És ha már az a cél, hogy kültéren is kellemes, otthonos környezetet teremtsünk, ne feledkezzünk meg az olyan kedves, szívmelengető kiegészítő elemekről, mint hangulatvilágítás (pl. sorfüzér), színes párnák, szőnyegek, színes étkészletek, mécsesek, gyertyatartók. 

Egy meghitt kis terasz kialakítása igazán teret ad kreativitásunknak, amit családunk és barátaink is értékelni fognak.