Amikor egy kert kialakítása során eljutunk a kerti kút kiválasztásához, egy izgalmas és inspiráló utazás részesei lehetünk. A kerti kutakat ugyanis nem csupán praktikusság miatt választunk, hanem kerti dekorációként is funkcionálnak, ezzel különleges élményt nyújtva mind a gazdagon díszített klasszikus kertekben, mind pedig a modern, minimalista kertekben. Az egyes kerti kút típusok és anyagok pedig lehetővé teszik számunkra, hogy kifejezzük egyedi stílusunkat és igényeinket. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe a megfelelő kerti kút kiválasztásakor?

Típusok és elhelyezés

Először is gondoljuk át, hogy milyen típusú kerti kútra van szükségünk és hol szeretnénk elhelyezni azt. A falra szerelhető fali kútak praktikus megoldást nyújtanak, ha könnyen hozzáférhető vízellátási pontot szeretnénk a kertben. Ha kertünk közepére vagy egy stabil alapra helyeznénk el a kerti kutat, akkor egy kerti álló kút lehet az ideális választás.


Időtálló aluminium kerti állókutak


Ne feledkezzünk meg a vízellátásról sem. Vannak olyan kerti kutak, amelyekhez nincs szükség vízvezetékre, mivel beépített szivattyúval rendelkeznek, amely lehetővé teszi a víz újrahasznosítását. Ezeknek a kerti kutaknak inkább dekoratív funkciója van és csupán egy elektromos aljzatra van szükség a működésükhöz.

Anyagok és stílus

​A kőtől a betonig, az öntöttvastól az alumíniumig, aluminium öntvényig sokféle kerti kút létezik, sőt műanyagból készült kerti kutak is vannak. A kompozíció anyaga meghatározza karbantartási igényét és tartósságát is. 

Kőből készült kerti kutak

Olyan kerti kutakról van szó, amelyek a kő minden esztétikai szépségével, valamint értékes jellemzőivel rendelkeznek: ellenállás, tartósság és alacsony karbantartási igény, ugyanakkor hátrány lehet jelentős súlya, logisztikai telepítésének megoldása és költséges beszerzése. Kőoszlopos modellek, kőfalak kerti kút funkcióval, természetes kő medencék és szökőkutak formájában használatos ez az alapanyag.

Acél és alumínium kerti kutak

A modern gyártási eljárások során leggyakrabban ezt a két alapanyagot használják, mert ellenállnak a környezeti hatásoknak és kopásállóak. Tökéletes választás azok számára, a megszokott és klasszikus kialakítással ellentétben egy modern, letisztult vonalvezetésű, akár színes dizájnnal rendelkező modern kutat szeretnének.Modern, aluminium kerti kutak


Aluminium öntvényből készülnek az antikolt hatású kerti kutak is, romantikus, békebeli hangulatot teremtenek, klasszikus eleganciájával a kert díszévé válnak. 

Ezek a kerti kutak speciális kültéri, időtálló, 2 réteg epoxi festékkel vannak bevonva, ami erős védőréteget képez a fémfelületek védelmére, ellenáll az időjárási körülményeknek, kopásálló, korrozióálló.  Ápolásra, karbantartásra nem is lesz szükség.  Falra szerelhető kerti falikutak


Öntöttvasból készült kutak

Az öntöttvasból falikutak és oszlopos kerti kutak is készülnek, ezek elsősorban a várostervezésben használt klasszikus kutak. Valójában jól viselik az időjárási viszontagságokat és korrózióállóak.  Ezek a szökőkutak a klasszikus stílust virágdíszekkel ötvözik. Az acéllal és az alumíniummal ellentétben nagyon nehéz anyag.

Beton kerti kutak

A betonból készült kerti kutaknak igazi kultusza van. Valójában a beton nagyon sokoldalú anyag, lehetővé teszi különféle formájú, színű, méretű és stílusú kerti szökőkutak létrehozását. Az antikolt kerti kúttól kezdve a homokfúvottig és a sima felületű kerti kútig bármilyen modell elkészíthető betonból: rusztikus hangulatú beton modellektől kezdve modern, geometrikus vonalvezetésű kerti kutak és mosdók/mosogatók is. A beton határozottan ellenálló és hosszú élettartamú alapanyag, könnyebb a kőnél, de azért jelentős súlya van.Antik hatású beton kerti kút


Műanyag-gyanta kerti kutak

Az összes modell közül egyértelműen ez a legolcsóbb modell. Ezek a szökőkutak alkalmasak kültéri és beltéri terekbe is. Általában szivattyúval rendelkeznek a folyamatos vízciklushoz, ezért nincs szükségük a vízhálózatra való csatlakozásra. Mivel a műanyag könnyű és könnyen formázható anyag, többféle formában, dekorációval és színben készül. Vízújrahasznosító rendszerük gazdaságos és mindenekelőtt környezetbarát.


Dekoratív vagy funkcionális kerti kutat válasszunk?

Kerti szökőkút kiválasztásakor tanácsos értékelni a funkcióját. Egy kényelmes és praktikus vízpontot keresel kerti tömlők rögzítéséhez és mosogatáshoz vagy egyszerűen csak egy dekorációs elem, amely ámulatot kelt és hangulatossá teszi a kertet?

A modern alumínium vagy acél kerti kutak határozottan funkcionálisak, lineáris és kortárs kialakításúak, esztétikai szempontból is jól illeszkednek a modern épületekhez. Ugyanez vonatkozik azokra a betonmegoldásokra is, amelyek klasszikusabb stílusuk ellenére mindkét funkcióra alkalmasak.Modern aluminium kerti állókút


Tedd kerted igazán különlegessé egy gyönyörű kerti kúttal és élvezd a víz és a természet harmóniáját minden nap!
Nézd meg kerti kút ajánlatunkat és találd meg a számodra tökéletes megoldást!