Képzeljen el egy kellemes nyári estét, amikor a kertben üldögélve beszippantja a futórózsa vagy más kúszónövények finom illatát. Ezek a gyönyörű növények színeikkel, illatukkal valósággal rabul ejtik az embert. 

A kúszónövények és futónövények növekedésük során csavarodó szárukkal, kacsokkal vagy éppen léggyökereikkel kapaszkodnak, a futórózsák pedig egyszerűen csak támaszkodnak. Bár önmagukban is gyönyörűek, igazán akkor tudnak teljes szépségükben kibontakozni, ha felfuttatjuk őket egy lugasra, egy kerítésre vagy egy dekoratív növényfuttatóra. A növényfuttatók azért is nagyon hasznosak a nyúlánk és lágy szárú növények számára, mert segítségükkel egyszerűen kordában tarthatjuk a növények orientációját és kontrollálhatjuk a növekedési irányukat. 

A kúszó- és futónövények kétségtelen előnye minimális helyigényük, mivel növekedésük során felfelé kúsznak, nem foglalnak el sok helyet a kertben, így egy kisebb kertben is előnyös lehet elhelyezésük. 

Rengeteg kúszónövényből és futónövényből válogathatunk, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, akár levélzettel, akár virágokkal díszítő növényt szeretne vásárolni. Vannak közöttük örökzöld és lombhullató, évelő illetve egynyári változatok egyaránt. 

Bámulatos kúszónövények, amelyekkel feldobhatja kertjét: kerti hajnalka, iszalag, kúszólonc, amerikai trombitafolyondár, lilaakác, csillagjázmin, kúszó hortenzia, kúszó encián, mezei szulák, repkény vadszőlő stb.


Ha Ön mindig is futórózsára vágyott, akkor ne is gondolkozzon ezen sokáig, mert ültetése és a gondozása is igen egyszerű. Ha úgy érzi, nincs elég ideje a kertjével foglalkozni és évről évre halogatja a rég megálmodott növények elültetését, ennek a különleges rózsafajtának a segítségével minimális munkával gyakorlatilag kertje egész atmoszféráját megváltoztathatja. Kezdő kertbarátok is bátran telepíthetik. 


Futórózsa, floribunda


A futórózsáknak jót tesz, ha 2-3 évig hagyjuk őket szabadon, metszés nélkül nőni. Már ekkor helyezzük el a futtatórácsot mellettük és figyeljünk rá, hogy úgy kezdjenek el nőni, hogy a szerkezeten maradjanak. Szükség szerint be lehet avatkozni úgy, hogy egy kellően rugalmas, gumiborítású dróttal rögzítjük a szárait, de közben vigyázzunk arra, hogy ne korlátozzuk a növényt a növekedésben és a növényfuttatóra kezdjen el szépen felkapaszkodni. 

A futórózsák típusai 

Az egyik a teahibrid, amelynek virágai nagyobbak, a másik pedig a floribunda, amelyre a kisebb, csoportos virágok jellemzők.

Fajtafüggő az is, hogy évente egyszer vagy többször bontanak világot. Előbbi nyaranta néhány hétig örvendezteti meg a kert tulajdonosát a virágokkal, míg az utóbbi, a folyton virágzó futórózsa kisebb – nagyobb szünetekkel, de folyamatosan hoz új virágokat.

Keressen egy alkalmas helyet a kertben, ahol a futórózsa felfuttatható, legyen az egy kerítés, egy oszlop, de egy falfelület is lehet. Ha nincs ilyen hely akkor válasszon egy dekoratív futórózsa támasztékot, ami nemcsak esztétikus, de praktikus is a növény növekedése szempontjából. 


Kerti fém futtatórács, nyíl formájú


A konténeres kiszerelésű futórózsákat a legforróbb nyári napok és a leghidegebb téli időszak kivételével bármikor elültetheti. Mivel már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a rózsa „észre sem veszi”, hogy átkerült a konténerből a kertbe. 

Ha szeretné valamivel feldobni kertjét, ugyanakkor nem szeretne nagyobb átalakításokat, higgye el, a látvány elképesztő lesz! 

Akkor is remek választás a futórózsa, ha kiélné a kreativitását, ugyanis néhány különleges függőleges felülettel segítségével igazán egyedi kompozíciókat alakíthat ki. 


Kerti fém futtatórács, szív alakú


Tegye változatosabbá kertjét térbeli formák szabadtéri galériájával! 

A kerti növényfuttatók kiválóak a kúszó növények vagy lágyszárú növények növekedéséhez, megkönnyítik a növények gondozását. Pl. a rózsa, a szőlő szabad növekedése, a hajtások stabilizálása, a növények színeinek és formáinak kibontakozása nagyon látványossá tehető egy kerti támasszal. 

A pálmafa alakú kerti dísszel igényes növénykedvelők és kezdő kertépítők is különlegessé tehetik kertjüket.

A dekoráció önmagában is egyedi kompozíciót alkot, élő növényekkel kombinálva pedig szokatlan, látványos megjelenést ajándékoz a kertnek, gyönyörűen bemutatja a növényeket 3D formátumban.


Pálma alakú kerti dísz, növénytámasz


A 3D obeliszkek lenyűgöző megjelenésüknek köszönhetően minden kert díszei. Méretüknek és stabil felépítésüknek köszönhetően kúszónövények alátámasztásaként nagyon praktikusak és egyedivé varázsolják a kertet.


Kerti obeliszk növényfuttató, 150 cm


Összeszerelésük egyszerű, szerszámok nélkül is könnyen kivitelezhető. Acélszerkezetük a tetszetős ezüst-fekete porszórt bevonatnak köszönhetően ellenáll a víznek, a hőmérséklet-ingadozásoknak és az UV sugárzásnak. Helyezze el a teraszon, a bejáratnál vagy kertje bármely részén!


Több kerti dísz is elhelyezésével egy nagyobb teret is szépen lehet dekorálni, csak úgy vonzza a tekinteteket.


Kerti fém futtatórács, növényfuttató rács, ívelt formaEsernyő alakú fém virágfuttató


 A növényfuttatók előnyei:

    • többfunkciós felhasználást biztosítanak: kertben, teraszon, de akár erkélyen is elhelyezhetőek

    • könnyen elhelyezhetőek (földbe leszúrható)

    • összeszerelésük egyszerű (szerszám nélkül),

    • tartós UV-szűrős porfestékkel bevont felületük ellenáll az időjárás változásainak.