Ki ne akarna felfrissülni egy meleg, nyári napon, vagy megkönnyíteni a kerti öntözést a kerti falikutak, csapok segítségével? A kedvező vizuális térhatás elérése érdekében a gyönyörű dísznövényeken túl más kerti kiegészítőket is választhatunk.  Kerti bútorokat, falikutakat, melyek az esztétikus megjelenésükön túl hasznos funkicókkal bírnak és izgalmas elemekként épülnek be a kertünk hétköznapjaiba.

Függetlenül attól, hogy városban vagy vidéken élünk, mindenhol jól mutatnak. Drámai megjelenésükkel feldobják bármelyik kertet és remek választásnak bizonyulnak, ha kevés vagy szűkös a hely.

Falikutak 

Már nagyanyáink kertjében is megtalálhattuk a jellegzetes fehér színű öntvény falikutakat. Ebben a korban ezek tömegcikknek számítottak, sokszor a gyártó nevét is feltüntették rajtuk.


A kerti falikutak azonban szinte minden jeles építészeti kor és kertépítészeti stílus jellemzői egyaránt, praktikussági szempontok miatt. Mivel, szinte biztosan a kert kellékei, ezért fontos, hogy olyat válasszunk, amit szívesen látunk a kertünk részeként hosszú-hosszú éveken keresztül. 

Anyag és stílus

Anyagában és stílusában is lehetnek nagyon eltérőek és bármilyen kertet is képzeltünk el magunknak, a moderntől a rusztikusig mindegyikhez találunk megfelelőt! Nagymamáink régi öntöttvas falikútjánál azonban ma már sokkal modernebb, kevésbé sérülékeny anyagokat használnak a gyártók, melyek meghosszabbítják az élettartamukat. Az alumíniumból készült, poliészter festékkel bevont falikutak pont úgy néznek ki, mint önöttvas társaik, csak sokkal időtállóbbak.

Kerti csapok

Abban az esetben, ha ennél valami egyszerűbbre vágynánk, de mégis fontosnak tartjuk, hogy legyen a kertben/udvarban valamilyen vízforrás, ami megkönnyíti a kert gondozását – válasszunk kerti csapot! Az egyszerűbb megjelenésű kerti csapok is tökéletesen kiszolgálják ezt a szerepet!

Kerti kutak

Amennyiben több hellyel rendelkezünk, illetve az igényeink úgy kívánják meg, hogy közelebb szeretnénk elhelyezni a kerti csapot/kutat a növényekhez, hogy a munkák elvégzéséhez még praktikusabbá tegyük a környezetet, úgy válaszhatunk a kerti kutak közül is, melyekhez nem szükséges fúrt kúttal rendelkeznünk, hiszen könnyedén csatlakoztathatók a vízhálózathoz.

Ezek a modern megjelenésű kerti kutak rendkívül kis helyet foglalnak el, 2 csapcsatlakozóval rendelkeznek, ami azért hasznos, mert locsolás közben nem kell a slagot egyik oldalról a másikra vezetni csak egyik csatlakozóról a másikra cserélni. Ezek az alumínium díszkutak megtalálhatók a webáruházunkban is. Bővebben:

https://kertiraktar.hu/kerti-kut/ovalis-aluminium-kerti-kut

A kerti kutak telepítése nagyon egyszerű feladat, ám ne feledkezzünk meg a téliesítésükről sem! Mind a fúrt kutak, mind a vízhálózatról működő kerti csapok ki vannak a hideg idő beköszöntével a fagynak, amennyiben nem megfelelően téliesítjük őket. Hogy megóvjuk magunkat az anyagi károktól és kellemetlenségektől a talaj menti fagyok megjelenése előtt foglalkozzunk a téliesítésükkel! Ezeknek a csapoknak a téliesítése azzal kezdődik, hogy kiengedjük a vizet a földfelszín alatti vezetékből. Ezekhez a csapokhoz tartozik egy szelep mellyel ezt megtehetjük, majd pedig a csapot nyitva hagyjuk, hogy a víz távozni tudjon a rendszerből, ezt egész télen így nyitva is kell hagyni.

A kerti kutak-csapok reneszánszukat élik a vintage kertek elhagyhatatlan darabjaiként. A vintage stílus jellemzői az elmúlt divatok régi darabjai, melyek egy más környezetben szinte új életre kelnek, akár az eredetitől eltérően teljesen új, szokatlan funkciót betöltve ékesítik a kertet.


Az alumínium kerti kutak a romantikusabb stílus kedvelőinek. Időtálló anyagból készülnek, ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek is -ellentétben a műanyagból (PP) készült kerti kutakkal, melyek ha például erős napfénynek, vagy túlzott melegnek vannak kitéve, sérülékennyé válnak. Karcmentes poliészter festékkel vannak bevonva, így nem lehet probléma a lepattogott zománc, nem igényelnek karbantartást és sokáig gyönyörködhetünk bennük.


Ezek a mozaik falikutak valódi műalkotások, egészen új szintre emelik a kerti kutak megítélését.


Vízköpőre emlékeztető falikút. Az ókori egyiptomi építészetben oroszlánfejű vízköpőket alkalmaztak, de általában a középkori vízköpőkre asszociálunk a szó hallatán. Eredetileg az épületek vízelvezetésére szolgáltak, ebben az esetben falikútként jelenik meg. 


Az alábbi képen egy közterületen álló falikút látható, egy csobogó részeként, vízköpőkkel a falba építve.


Mediterrén (görög) stílusú falikút. A déli vidékek építészetére különösen jellemző a kőből épített falikutak használata, hiszen a forró nyári melegben, így könnyen lehűthették magukat. Megjelenésre kicsit puritánabb, mint a fentiek, de így is tökéletesen kielégítik az igényeket. A régi időkben nem csak ittak ezekből a falikutakból, hanem tisztálkodásra is használták őket.


A kerti vízforrások kialakítása szorosan hozzátartozik a kültéri munkákhoz és nagyban megkönnyíti a kertgondozást. Mint látjuk rengeteg lehetőség van megtalálni a nekünk és kertünknek legalkalmasabb variációkat és reméljük hasznos volt ez a tartalom a döntéshozatalban is.