Mert milyen is egy igényesen tervezett, trendi kert? Gyönyörű ágyások, tökéletesen elválasztott zöld területek, álomszép gyep, és itt-ott kisebb nagyobb virágcsoportosulások… Ha Te is ilyenre vágysz, de nem tudod, mitől is lesz ilyen, akkor most jól figyelj!

Ami a profi kert tervezést illeti, azt nyilván nem fogjuk tudni egy rövid cikkben megosztani Veled, hiszen évekig tanulják a szakemberek. Azonban van néhány olyan profi trükk, olyan megoldás, amivel könnyebbnek tűnik mindez, mint gondoltad!

Ha szeretnél gyeped mellett, illetve körül gyönyörű ágyásokat, kisebb-nagyobb növénytársulásokat létrehozni úgy, hogy azok ne folyjanak át egymásba később sem, de mégis láthatatlan legyen köztük az elválasztás, akkor érdemes megismerkedned azokkal a fogalmakkal, mint a kerti szegély vagy az ágyásszegély. 

Ezek a többnyire műanyagból készült, természetesen időtálló műanyag kerti szegély megoldások láthatatlanul, ám profi igényességgel képeznek izgalmas átmenetet a különböző növénytársulások, kavicsos ágyások, illetve a nagyobb gyepfoltok vagy gyepszőnyeg között.  


Természetesen kerti szegély készülhet számos egyéb anyagból, és nyilván láttunk is már ilyet, a nagyobb barkácsáruházak kínálatában is igen gyakoriak például a bambuszból, kezelt fából, vagy fémből készült gyepszegély megoldások, de ha téglából, terméskőből rakjuk ki az ágyásszegély ívét vagy vonalát, az is mutatós lehet. 

Ha azonban nem naturális, romantikus vagy rusztikus, hanem inkább egy letisztult, modern kertképet szeretnénk, akkor érdemes a láthatatlan, műanyag ágyásszegély mellett döntenünk. 


Hajlítható műanyag kerti szegély, 1m

Nézzük meg most ennek a típusnak a főbb előnyeit!

1. Láthatatlan

Egyszerűen mintha ott sem lenne, senki sem fogja majd észre venni, miközben teljesen precízen, szinte művészi módon határolja el egymástól a különböző területeket, kertrészeket. Így a modern, tervezett kert élmény tökéletesen megvalósítható, akár általad is egy műanyag kerti szegély segítségével!


2. Hajlítható

Ez nagyon fontos, hiszen egy szép kis íves vagy félkör alakzatban kirajzolódó gyepfolt vagy virágágyás úgy lesz igazán szép, ha a növekedésnek induló, esetleg terülő fajta évelők később sem nőnek túl az általunk megtervezett íveken, határvonalakon, hanem azon belül maradva szép rendezetten fejlődnek. Ezt pedig csakis a földbe viszonylag jó mélyre leszúrt, hajlítható ágyásszegély segítségével tudjuk ily módon megvalósítani. E termékek egyik legnagyobb előnye tehát, hogy szinte bármilyen formát, alakzatot létre tudunk hozni kertünkben ezekkel a szegélyelemekkel, legyen az egyenes, ívelt, félkör, egész kör, de akár egy teljesen egyedi, általunk kívánt szögben is lerakhatjuk. 


3. Erős és ellenálló

A többféle, magas minőségű, különösen ellenálló műanyagból készült gyepszegély vagy ágyásszegély hosszú éveken át ellenáll az időjárás viszontagságainak, mind a fagynak, mind pedig az erős UV-fénynek. Így bátran gondolkodhatunk benne hosszabb távra is, ha szép, rendezett, parkosított kertet szeretnénk. 


4. Egyszerűen telepíthető

A műanyag kerti szegély nagy előnye még az egyszerű és gyors telepítés, melyet akár mi magunk is könnyedén elvégezhetünk: az általunk előre meghúzott rajzvonal mentén az egyes elemeket egyszerű leszúró tüskékkel rögzíthetjük a talajhoz, ezt követően erre kerülhet majd a föld, a kavics vagy gyepszőnyeg, vagy a fenyőkéreg mulcs – amit szeretnénk. A munkához mindössze egy ásóra és egy gumikalapácsra lesz szükségünk, hogy 10-11 cm mélyre leássunk a talajban, majd a szegélyek éles, alsó részeit, az egymásba illő elemeket egyszerűen csak leszúrjuk a földbe. 


5. Megkönnyíti a fűnyírást

Hiszen a gyepszegély mentén könnyebb lesz egyenesen vagy a megadott ívben vezetni a fűnyírót, ahogyan a virágok sem fognak túlnőni az általunk megtervezett ágyáson. 

Bátran válaszd tehát ezt a remek és egyszerű megoldást, ha kreatív és egyedi, profikat meghazudtoló, rendezett, szép kertre vágysz!