A vakondok és a rovarok bizony nemkívánatos vendégek a kertben, ahogy a nemkívánatos gyomok ellen is szeretnénk minél hatékonyabban védekezni. Lehetőség szerint vegyszermentesen. A hívatlan kerti kártevők ellen szerencsére természetesen is számos módon védekezhetünk, nem kell azonnal a kemikáliák ellen nyúlni. Nézzük, hogyan!

Csalinövényekkel, illatos fűszernövényekkel távol tarthatjuk a különféle rovarokat, kártevőket: a levendula, rozmaring, vagy a bazsalikom és a menta is kitűnő natúr praktikák a csigák, szúnyogok és egyéb nemkívánatos rovarok ellen, ahogy a fokhagyma is a csigák ellen…

A tervezett ültetésen túl ismerünk még számos házi praktikát is, mint a szódabikarbóna vagy ecet például a gyomok ellen - ám ha ilyesmikkel nem szívesen bajlódnál, és természetes, azonban modern és hatékony megoldásokat keresel, akkor az alábbi lehetőségek és terméktippek bizonyára jól jönnek majd számodra akár hobbikertészként, akár profiként igyekszel ápolni a növényeidet.

    1. Védekezezz a nemkívánatos gyomok ellen geotextíliával!

A földben pihenő gyomok magjai rendkívül szívósak. Egy amerikai kísérlet szerint a magok akár harminc évig is képesek a csírázásra, túlélésre. Természetesen nálunk is folytak ehhez hasonló kísérletek, amelyek jól példázzák, hogy a földben szunnyadó magok mintegy időzített bombaként bármikor berobbanhatnak. 


Szerencsére az ilyen, magról kinövő gyomok szabadkézzel is könnyűszerrel kiszedhetők még a kezdeti, korai időszakban, de hogy később se legyen majd gondunk velük, érdemes lefektetnünk a kertrendezés előtt, vagy akár annak folyamatában is geotextíliát, melynek segítségével megakadályozhatjuk a gyomok növekedését, miközben megőrizhetjük a talaj nedvességtartalmát és hőmérsékletét, ami azért fontos, mert a ezáltal javulni tud a növényeink egészséges növekedése és a termés is nagyobb és szebb lesz majd. 

A geotextília - túl azon, hogy rendkívül sokféle helyen használható, például kertészetekben, gyümölcsösben, zöldség - és dísznövénytermesztésben - számos előnnyel is jár az alkalmazása: csökkenti a gyomok növekedését és elszaporodását, javulhat általa a talajminőség, az időjárás viszontagságai ellen is védelmet nyújt, növeli a terméshozamot - vagyis mindentekintetben jó megoldást nyújt a növénytermesztők és a díszkertészek számára is, kis - és nagyüzemi alkalmazásban egyaránt, legyen az a saját kertünk, vagy egy profi kertészet, szőlőültetvény, zöldség- és gyümölcstermesztés, dísznövénypark avagy a kertépítés területe.

A geotextíliák színe általában fekete, 10 méteres hosszúságban, és 1-1,5 méter szélességben kapható többnyire. Anyaguk minden esetben erős, tartós, és ellenáll az UV-sugárzásnak. 

Természetesen átengedi a fényt, a vizet és a levegőt is, és ellenáll az UV-sugárzásnak. A növények helyét könnyedén kivághatod, és a geotextil felületére szórhatsz vissza földet, helyezhetsz rá gyeptéglát, de mulccsal, kavicságyással is boríthatod.

Léteznek fehér geotextilek is, ezeket többnyire a téli fagyok elleni védelem során vethetjük be növényeink számára, hogy megvédje a kisebb fákat, cserjéket, és a többi dísz - illetve haszonnövényt a fagytól, hótól, jégesőtől és a viharkároktól. 

    2. Vakondhálókkal megelőzhetek a bosszantó földtúrások a szépen gondozott kertben

A vakondok általában a táplálék felkutatása végett kezdenek el ásni a kertben, azonban ásásukkal sok kárt tudnak tenni a növényeink gyökérzetében, vagy a szép, egységes gyepfelület látványában. Ha szakszerűen fekteted le a vakondhálót, akkor a vakond nem tud átjutni rajta, aminek köszönhetően sok kellemetlenségtől szabadulsz majd meg, hiszen a vakondháló megakadályozza a vakondok által okozott károkat és a vakondtúrást a  kertben. 


Persze fontos a vakondháló szakszerű fektetése: a hálót a talajfelsazín alá kell le ásnunk, majd a hozzá kapható leszúrótüskék segítségével rögzíthetjük. A megfelelő hatékonyság érdekében érdemes előtte kiegyenlíteni a talajt, majd kb 40 cm mélyen elhelyezni a hálót. A vakondhálók is természetes, humánus megoldásnak számítanak, a tartós és erős polipropilén  30 g/m2-es súlyával, 14x16 mm-es rács szélességével biztosan megakadályozza a vakondok átjutását. 

    3. Madárhálókkal megvédheted a termést a szőlőben, gyümölcsöskertben is a seregélyek elől

A vakondok mellett a madarak is éppúgy károsnak számítanak a szőlőben vagy a gyümölcsösben - legyenek bármilyen aranyosak és szépek is! Ahhoz pedig, hogy mi élvezzük ki a kármentes és gazdag termést, bizony védenünk kell azt a madarak lopása és dézsmálása ellen. Válassz kiváló minőségű HDPE madárhálót , mellyel hatékony védelmet biztosítasz a termésed számára a seregélyek és más tolvajok ellen. A madárháló zöld színe tökéletesen beleolvad majd a környezetbe, 10x4 méteres kiterjedésének köszönhetően könnyen telepíthető, elhelyezhető. Rombusz formájú, 19x19 mm-es rácsmérete pedig megakadályozza a madarak bejutását a gyümölcshöz, ugyanakkor ez szintén teljesen természetes, átengedi a fényt és a csapadékot, és humánus megoldás, hiszen sem a növényekben, sem pedig az állatokban nem tesz semmilyen kárt sem - csupán egy újabb lépést a fenntartható kertészkedés felé!    4. Árnyékolók, behatolásgátlók - ha az erős napfény vagy a szomszédok kíváncsi tekintete zavarna

A madárhálókhoz hasonlóan tudsz védekezni az egyéb behatolók ellen is, mint a szomszédok, a gyümölcsöket kedvelő járókelők, gyerekek, vagy éppen a túl erős szél és napsütés. A mezőgazdaságban is közkedvelt, speciális anyagból készült kültéri árnyékolók illetve behatolásgátlók hálós szerkezete lehetővé teszi a szellőzést, miközben a kerítésre felszerelve véd az erős szél, a nagy viharok és a jégeső okozta károktól, ahogyan attól is, hogy a szomszéd utcagyerekek megdézsmálják a kerítésen közeli, vagy a ház elé ültetett gyümölcsfáidat. Az általában szürke színben kapható, 10X1,5 méteres, négyzetméterenként 60 gramm súlyú hálós anyag 55%-ban szűri meg a napfényt, de véd a kíváncsi tekintetektől és persze az óvatlan kezektől is - tehát szintúgy nagyon hasznos, különösen akkor, ha olyan kertes házban vagy kertkapcsolatos lakóparki közösségben éltek, ahol az intim zónátokat veszélyezteti a szomszédok túlzott közelsége. 


    5. És végül, de nem utolsósorban: a tetvek, gombák, élősködők ellen is védekeznünk kell a kertben: ehhez minden méretben, megoldásban találhatsz nálunk permetezőket

Akármilyen humánus kertészetben is gondolkodsz, vannak bizonyos esetek illetve növények, és olyan kártevők, melyeknél nem tudod megúszni a permetezést. Természetesen az már Tőled függ, milyen szert keversz illetve teszel bele - az bizonyos, hogy a permetezők segítségével eredményesebben szét tudod majd oszlatni a védőszert a leveken, rügyeken, terméseken és ágakon. 

Permezető készülékeket, berendezéseket használnak a növény betegségek megelőzésére és a kártevők irtására a szőlő - és gyümölcstermesztésben, a kertészetekben, és persze a magánkeretek sőt még a teraszok haszon - és dísznövényeinek nevelése során is. Általában az elején a hobbikertész mindig egy kézi permezetővel kezdi, majd ahogy nő kert, a növények, és velük együtt a feladatok, úgy szerzik be később a komolyabb, nagyobb permetezőket, az akkumulátoros vagy motoros verziókat. Permezető választásnál több szempontot is érdemes figyelembe venni: leginkább, hogy mekkora növényre, és ott is milyen távolságra szeretnénk szórni a növényvédőszert az eszköz illetve a gép segítségével. Erkélyre inkább a szobanövények szivattyúval történő permetezéséhez is használt kézi permetező vagy virágpermezető, kisekertbe kézi permetező, nagyobb területekbe pedig már a vállon viselhető permezető, avagy a háti permezető ajánlott inkább. Hosszabb távon az akkumulátoros permezető is kényelmesebb társunk lesz, mint a kézi. Ezeknél általában a pánt is állítható, a személyre szabott kényelmes használathoz, van egy ergonomikus hordozó fogantyú, egy széles tölcsér, amely megakadályozza a folyadék kiömlését feltöltéskor illetve megkönnyíti a tartály tisztítását. A nagy hatásfokú szivattyú egyedi kialakítása garantálja a problémamentes működését az eszköznek, melyen a szelepkapcsolóval pedig az ujjunkkal tudjuk az eszköz locsolását ki -be kapcsolni, de a szelepzárás is lehetséges.  

Szívesen megvédenéd Te is az itt megismert eszközökkel kertedet a kártevőktől? Vagy szívesen megtudnál még többet a bemutatott termékekről, esetleg virágládára, növénytámaszra, vagy kerti bútorra is szükséged lenne? Akkor látogass el a www.kertiraktar.hu webáruházunkra, ahol megannyi kerttel kapcsolatos kérdésre választ illetve megoldást találhatsz!