A kerttervezés izgalmas és tanulságos folyamat, megkíván némi szakértelmet, de ne csüggedjünk, ha magunk akarunk belevágni, hiszen rengeteg hasznos tippet, cikket találhatunk a témával kapcsolatban az interneten és némi utánajárás és tervezés után bátran kezdhetünk bele a kültéri nappalink megalkotásába! Ezzel a cikkel mi is szeretnénk segítséget, hasznos információkat nyújtani azoknak, akik ez előtt a kalandos feladat előtt állnak. 


Az első és talán legfontosabb dolog, hogy ha friss kerttulajdonosok vagyunk, vagy szeretnénk átformálni a már meglévőt, ne hagyjuk, hogy a kezdeti lelkesedés azonnali cselekvésre sarkalljon minket! A kerttervezés rendkivül izgalmas, ámde nem a legegyszerűbb feladat, tehát soha ne spóroljunk az ötletelésre, tervezésre szánt időn! Az alapos tervezés a pénztárcánkat is kíméli majd, hiszen például a többszöri földmozgatás vagy a rosszul megválasztott növények nagymértékű többletkiadást eredményeznek. A másik szempont, ami a lassú haladás – alapos tervezés mellett szól, az, hogy optimális helyzetben a következő 30 évben is ebben a kertben fogjuk tölteni szabadidőnket, vagyis érdemes hosszútávra kalkulálnunk.   


A következő lépésben határozzuk meg vágyainkat elképzeléseinket figyelembe véve és összhangba hozva a meglévő adottságokkal. Ha például kertünk egy lankás domboldalra nyúlik fel, nem a legideálisabb elképzelés az úszómedence megépítése, persze, ez sem lehetetlen, inkább csak pénz kérdése.

 Nézzük meg mik azok a jelenleg meglévő növények kerti utak, ágyások, amelyek meg szeretnénk tartani. Hogyan képzeljük el magunkat a kertben? Konyhakerti növényeket gyomlálva, vagy inkább egy parkosabb, letisztultabb kertben, ahogy a szép zöld gyepben gyönyörködünk, rálátással a kerti csobogóra? Ezeket számba véve érdemes papírra vetni gondolatainkat, hogy mik azok az igények, amiknek szeretnénk megfeleltetni kertünket a későbbiekben. 


Végezzünk precíz méréseket! 

Ha kialakítottuk magunkban a képet végezzünk pontos méréseket és vázoljuk fel jelölve azokat a pontokat melyek a jövőben is részei maradnak a kertünknek (fa, kút, filagória, szerszámos kamra, garázs.) Ezek alapján láthatóvá válik melyek azok a területek, melyek kevesebb fényt kapnak. Értelemszerűen ezekre a helyekre nem érdemes pl.: veteményest terveznünk. A növénytermesztés sikeressége érdekében az ültetés megkezdése előtt vegyük számba a föld minőségét is, hogy milyen növények élnek meg az adott területen, homokos, agyagos, vagy például kavicsos-e , alkalmas-e gyümölcsfák nevelésére…stb. és ennek megfelelően válasszuk ki a kertünket ékesítő termő, vagy dísznövényeket. Segítségünkre lehet, ha körbenézünk akár a szomszédos porták között, vagy a tájra jellemző növények közt. Ha a föld minősége nem alkalmas bizonyos általunk kívánt növények ültetésére, ez esetben talajjavítást lehet alkalmazni. 


Annak érdekében, hogy egész évben gyönyörködhessünk a kerti növényeink szépségében válasszunk évelő, lombhullató és örökzöld növényeket egyaránt. Különös figyelemmel a kerthatárokat körülvevő sövényekre, ha azt szeretnénk, hogy egész évben elzárják udvarunkat a kíváncsi szemek elől feltétlenül örökzöld sövényt ültessünk. 


Az ültetést a fák kijelölésével kezdjük meg. Döntsük el, hol szeretnénk árnyékot, szeretnénk e termő fákat ültetni – ha igen, ezek milyen gondozást igényelnek majd. Érdemes kintről befelé haladni a méretezésben, vagyis: a kert széleire ültetni a magasabbra növő, nagy árnyékot adó fajokat, míg a kisebbeket egyre beljebb, a kert közepébe vagy a ház környékére. 


Ha megterveztük hol fognak állni árnyékot adó fáink, jöhet a bokrok, cserjék elhelyezése. Vegyük figyelembe, hogy fa növendékeink mekkora lombkoronával rendelkeznek majd felnőtt korukban és a fényigényüknek megfelelően helyezzük el az évelőket, bokrokat a kertünkben. Nagyon fontos: nagyon sok olyan cserje, bokor egyéb növény létezik amelynek termése/virága mérgező! Amennyiben ksigyermekek is töltenek majd időt a kertben kerüljük ezeknek az ültetését!!! A boltokban, áruházakban érdeklődjünk erről a megfelelő személyzetnél, vagy már a vásárlást megelőzően nézzünk utána melyek azok a növények melyek elfogyasztása nem jelent veszélyt a gyermekekre és célirányosan keressük ezeket! 


A kedvező vizuális térhatás elérése érdekében optimális arányban válasszuk meg a fák, bokrok, különböző növények egyensúlyát. 


Miután elhelyeztük kertünk súlypontjait döntsük el, szükségünk van-e öntözőrendszerre és merre haladnak majd a zónák között a kerti utak. 

Célszerű utak kiépítése, hiszen így könnyebben gondozhatjuk majd a kertet, esztétikailag is feldobják majd a környezet és nem utolsó sorban megkönnyíti majd a kertben való közlekedést is. A cserjék valamint különböző növények alatti talajt érdemes lehet fenyőkéreggel elfedni, mert ezek megkönnyítik a gondozásukat és segítenek megtartani a talaj nedvességtartalmát. 


Vannak, akiknek a rendezett, parkosított kertek tetszenek formára metszett dísznövényekkel és akadnak olyanok, akik a vadregényes, buja növényzetű, szabálytalan kerteket preferálják. Ne akarjunk megfelelni ezen a téren semmilyen divatnak, ragaszkodjunk a saját elképzeléseinkhez, hiszen ez a mi életterünk, olyannak kell lennie, amiben szívesen töltjük szabadidőnket. Egy rendezett kertben az ember alapvetően jól érzi magát – legyen az angol vagy mediterrán stílusú-  és a növények is minden esetben meghálálják a gondoskodást. Rengeteg kerttervező applikáció létezik, ezeket is nyugodtan segítségül hívhatjuk a tervezés folyamata során és a kertészetekben is szívesen ellátnak minket tanáccsal, ha kérdéssel fordulunk a szakemberek felé. 

Végezetül jó munkát & kellemes időtöltést kívánunk a kert építéséhez-szépítéséhez, amely szintén egyfajta alkotó-folyamat, ami idővel meghálálja a befektetett energiát és ahol rengeteg közös időt tölthetünk el szeretteinkkel!