A geotextil vagy másnéven geotextília illetve az agrofólia az ápolt rendezett kert kialakításának nélkülözhetetlen kelléke. Rendkívül sokoldalú felhasználást tesznek lehetővé egyedülálló tulajdonságaiknak köszönhetően. 

Leggyakrabban gyomnövények ellen használják, mert megvédi a haszonnövényeket a gyomnövények elszaporodásától, megspórolják nekünk a gyomírtó szerek káros hatásait és a gyomírtók költségeit is.

Nagyszerűen elválasztja egymástól a különböző talajrétegeket, ezért térkövezés során is előszeretettel alkalmazzák, mert így a térkövek között nem fognak felbukkanni a gyomnövények és nem kell gyomlálással tölteni a szabadidőnk egy részét. 

Agroszövet vagy geotextília?

Alapvető funkcióiban az agroszövet megegyezik a geotextíliával, azonban megjelenésükben különbözőek. Az agroszövet durvább, nem dekoratív, meglehetősen merev, ezért elsősorban faiskolákban alkalmazzák. Kiválóan megakadályozza a gyomnövények növekedését, így nincs szükség gyomírtó szerekre. Dekorációs talajtakarók alá is használják pl. kavics, mulcs alá. Anyaga speciális porózus szövet, mely magas szakító szilárdsággal rendelkezik. 

A geotextil másnéven geotextília szálszerkezete tűnemezelt és szintetikus, filcszerű anyagból készül, szintén nagy szakítószilárdságú, fő funkciója mindkettőnek a gyomnövények elleni védelem. A geotextil biológiailag nem bomlik le, kémiailag semleges, UV-biztos.

A geotextília és az agrofólia előnyei

Hőszigetelő képességük nyáron véd a kiszáradástól, télen pedig a fagy ellen nyújt védelmet. Mindkettő nagyon jó vízáteresztő és légáteresztő képességgel rendelkezik.

Az agroszövet felhasználása kevésbé esztétikus megjelenése miatt korlátozottabb. 

Az agrofólia és a geotextília sokrétű felhasználást biztosít, legyen szó a gyomnövények, rágcsálók távoltartásáról, fóliasátrak takarásáról, UV védelemről, térburkolat, medencék vagy kerti tavak kialakításáról illetve kőágyás, mulcs alá, tóépítéshez tófólia alá, parkoló és járda alá is használják.  Hatékonyságukat különleges anyagszerkezetüknek, fény- és légáteresztő képességüknek köszönhetik. 

Csepegtető öntözésnél védik a gyökérzetet a csapadék gyors elpárolgásától, ugyanakkor a tartós téli lehűléstől is megóvják a fagyra érzékeny növényeket mint pl. füge, gránátalma, azálea, rózsa, kivi, pampafű, rododendron, azálea. 

Megakadályozzák a mulcs, a fenyőkéreg, a faapríték gyors komposztálódását, mivel azok nem érintkeznek közvetlenül a talajjal. Élettartamuk akár 30 év is lehet. 

Növények telepítése előtt végezzük el a talaj tápanyagfeltöltését szerves vagy műtrágyával.

Geotextil lerakása házilag rögzítő tüskékkel

Szerencsére a geotextil szakszerű és pontos elhelyezéséhez nincs szükség szakemberre, házilag is könnyen kivitelezhető leterítésük. Ez történhet a növények elültetését megelőzően, de akár utána is. A második verzió esetében a növények helyén X alakot vágunk a textília felületén, így a növény ki tud bújni alóla. 

Az évelőágyások, szamóca esetében pl. leterítik a talajfelszínre és ollóval, tapétavágóval alakítják ki az ültetőhelyeket megfelelő méretű kereszt alakú (X) bevágással. Ültetéskor a bevágott szövetet széthajtják, majd ültetés után visszahajtják a növény tövére.


Nagyobb növények pl. fák, bokrok esetében O alakú kivágást alkalmaznak.

A szükséges geotextília méretét pontosan meg kell határozni és a szükséges mennyiségnél 20%-al többet érdemes vásárolni, így biztosan elegendő lesz a mennyisége. 

A talajtakaró geofólia nem szőtt, de mikró pólusain keresztül átengedi a vizet, a gyomnövények és egyéb gyökerek felszínre törését viszont megakadályozza. Érdemes a geotextília telepítése előtt a talaj felületet előkészíteni, majd úgy rögzíteni a takarófólia széleket, hogy azok teljesen feszesek legyenek és kb. 10 cm-es átfedést biztosítsanak.

Rögzítéséhez fém vagy műanyag talajrögzítő tüskéket vagy különböző alakú leszúrótüskéket használjunk.

A műanyag száron elhelyezkedő megfelelően kialakított hegyes tüskéknek köszönhetően a rögzítő elem áthatol a geotextílián, ami által a termék rögzül a talajban, A termék tetején lévő lapos fej a textíliát a talajhoz nyomja, miközben megakadályozza annak elemelkedését és elcsúszását.


Műanyag rögzítő tüskék


A különböző alakú fém leszúrótüskék is megfelelően stabilizálják a geofólia elhelyezését. 

                      
G alakú leszúró tüske


U alakú fém leszúrótüskék

Geotextilía elhelyezése térkő alá

A geotextil egyik leggyakoribb felhasználási területe a térkő alá fektetése, hogy a végeredmény nemcsak esztétikus, de ellenálló is legyen. A kavicsréteg alá terített geotextíliának köszönhetően a terület nem süllyed meg, nem lesz hullámos, hiszen a textília elosztja a terhet. Ezenkívül megakadályozza, hogy a térkő az alatta lévő talajba belesüllyedjen, és nem utolsó szempont, hogy a gyomok sem képesek keresztülhatolni rajta, így az illesztések között nem kell gyomnövények megjelenésére számítanunk. 

Geotextília medence és kerti tó alá

Geotextília segítségével a kerti medence élettartalma is kitolható, hiszen az ellenálló textilréteg nemcsak a területet egyenlíti ki, de elkerülhető az éles kavicsok vagy a szúrós gyökerek kilyukasszák a tófóliát. A tófólia felé is érdemes egy rétegben leteríteni, mert így elkerülhetjük a fólia felülről történő sérülését is. 

Számtalan előnyös tulajdonsága miatt érdemes geotextíliát vagy a kevésbé dekoratív agroszövetet elhelyezni kertünkben növényeink védelme miatt, de kertépítés szempontjából is nélkülözhetetlen használatuk.